Канадската Valeant ще придобие Bausch & Lomb за 8,7 млрд. долара

Сделката има потенциала да превърне Valeant в глобален лидер на пазара за производство на контактни лещи, продукти за тяхната поддръжка и за инструменти и апаратура за офтамологичната хирургия

160 ~ 1 мин. четене

Най-голямата кандаска фармацевтична компанията Valeant Pharmaceuticals потвърди, че се готви да придобие производителя на контактни лещи Bausch & Lomb, съобщава Financial Times.

Компанията е предложила 8,7 млрд. долара, като сделката има потенциала да превърне Valeant в глобален лидер на пазара за производство на контактни лещи, продукти за тяхната поддръжка и за инструменти и апаратура за офтамологичната хирургия. 

Сделката може да бъде оповестена още в идните дни, казва източник на агенцията, близък до преговорите. Освен това, тя би била най-голямата от общо 15 придобивания за Valeant Pharmaceuticals от сливането през 2010 на едноименния й щатски предшественик и канадската Biovail Corp.

За да финансират сделката си, от Valeant ще изтеглят заем на стойност между 1,5 и 2 млрд. долара. Избраната институция, която ще финансира проекта, е Goldman Sachs.

Bausch & Lomb, която бе купена от Warburg през 2007 в придобиване със заемни средства, през март подаде заявление за първично публично предлагане, след като преговорите за продажбата й за 10 милиарда се провалиха.

Bausch & Lomb е основана през 1853 и оттогава произвежда широка гама стоки за очите, включително контактни лещи, средства за грижа, лекарства и очила. По-рано компанията притежаваше прочутата марка слънчеви очила Ray-Ban.

Подкрепи Economic.bg