Каним Катар да строи старчески домове в България

Петролната държава ще бъде поканена да се запознае с проект за изграждане и управление на специални селища с модерни хосписи

3773 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България ще покани Катар да участва в публично-частни проекти за изграждане на хосписи за възрастни хора у нас, пише "Стандарт". Това беше обявено от екипа на вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева дни преди официалното посещение на правителствена делегация в арабската страна на 23 и 24 април.

Петролната държава ще бъде поканена да се запознае с проект за изграждане и управление на специални селища с модерни старчески домове. Принципът на тези публично-частни партньорства е част от услугата да се заплаща от възрастните хора. Но за да бъде социално-приемлива цената, обичайно държавата доплаща субсидия на частния оператор.

По време на визитата на Екатерина Захариева ще бъдат обсъдени и възможностите за партньорство в секторите на образованието и здравеопазването. Очаква се да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество. В момента има интерес от страна на катарски студенти към обучение в родни университети в областта на медицината и военноморското дело. Освен това ще се работи и за привличането на катарски спортисти на тренировъчни лагери и обучение у нас. В края на месеца в България ще пристигне шефът на Олимпийския комитет на Катар, който ще се срещне с родни федерации.

По време на визитата в Катар страната ни ще участва и в търговско изложение, на което на щанд от 54 кв. м ще ни представи икономическото министерство, както и три строителни компании - "Трейс Груп Холд", "ГБС" и "Водстрой". Пред държавната компания "Катар Холдинг" българската държава ще представи предпроектното проучване и техническото задание за съвместно изграждане на скоростна пътна отсечка между Русе и Свиленград. На арабските инвеститори ще бъдат представени и възможностите за инвестиции у нас в областта на спа и голф туризма.

Подкрепи Economic.bg