Карл Севелда е новият директор на Raiffeisen Bank

Той ще замести подалият оставка Херберт Степич

3902 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) има своя нов главен изпълнителен директор. Надзорния съвет на банката е избрала 63-годишният Карл Севелда да замести Херберт Степич, който днес официално беше освободен от ръководния пост в банката. Севелда поема ръководните си функции незабавно, а новият му договор изтича в средата на 2017 г.

От 2010 г. досега Карл Севелда заемаше поста зам.-главен изпълнителен директор във втората най-голяма банка в Централна и Източна Европа. Освен заместник на Степич, Карл Севелда оглавяваше и отдел "Корпоративно банкиране" в RBI.

Карл Севелда ще продължи да управлява корпоративното банкиране докато новото разделение на отговорностите не бъде определено от Надзорния съвет, се казва в официалното съобщение на банката.

"С назначението на Карл Севелда, имаме добър приемник за поста главен изпълнителен директор. Той работи в банката от 15 години и е заместник главен изпълнителен директор от 2010 г. Добре познат е както сред клиентите, така и в австрийската банкова група Raiffeisen. Неговото назначение е израз на увереността на Надзорния съвет в продължаването на сегашната стратегия. Считаме продължаването както на управленската, така и на бизнес линията за един от ключовите фактори за успех, особено в такива предизвикателни времена", коментира Валтер Ротенщайнер, председател на Надзорния съвет на RBI.

На днешното си заседание Надзорът реши още да назначи Йохан Щробл за заместник главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International. Неговият договор, както и този на главния финансов директор Мартин Грюл, също бяха удължени до средата на 2017 г.

Севелда има над 35-годишен опит в банковата индустрия, включително повече от 20 години в австрийската банка Creditanstalt. От 1998 до 2010 г. е член на Надзорния съвет на Raiffeisen Zentralbank Oesterreich и заместник-председател на Надзорния съвет на Raiffeisen Bank International от 2010 г.

Подкрепи Economic.bg