Каролев: Догодина доходите реално ще са по-ниски

Според Мика Зайкова Бюджет 2013 е предизборен от една страна, а от друга общата икономическа ситуация не е добра и вероятността заложените приходи да се постигнат е много малка

„Бюджет 2013 е с най-големите разходи в историята на България”, заяви финансистът Владимир Каролев в "Здравей, България". По думите му с парите от ЕС точната цифра е 31,6 милиарда лева, а през предкризисната 2008 година бюджетът е бил 25 милиарда лева.

„Въпросът е, че някои парчета от баницата са блажни, други не са”, допълни Каролев. „Уж се съкращава администрацията на правителството и общините, а 5,7% от БВП отиват за заплати и издръжката на администрацията. Тоест баницата на администрацията изобщо не намалява”, поясни Каролев.

Той добави, че още през септември е прогнозирал, че ще има ново увеличение на цената на електроенергията заради тока от фотоволтаици. ДКЕВР ще вдигне цените догодина, инфлацията ще расте и средностатическият българин вместо с увеличени, може би ще се окаже с намалени доходи.

Според Мика Зайкова Бюджет 2013 е предизборен от една страна, а от друга общата икономическа ситуация не е добра и вероятността заложените приходи да се постигнат е много малка.

Според икономистите България не е трябвало да бърза с изпълнението на стратегия 2020 за количеството на фотоволтаиците. „Не виждам защо, докато цената на панелите е толкова висока все още, за да искаме да имаме толкова много фотоволтаици”, коментира Каролев.

„Можехме да изчакаме година-две, защото цените на тази енергия падат”, съгласи се Мика Зайкова.

Коментари: 0