Категория ТУРИЗЪМ

Туризмът е един от отраслите, които по-слабо пострадаха от кризата. Традиционно той има висок принос за българската икономика. При избора на номинациите тук са използвани критерии като броя на посетителите, качеството на предоставяните туристически услуги, динамиката на финансовия резултат на дружествата.

 

Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена” АД.

Работи в акционерното дружество от 1977 г., а след 1990 г. успешно ръководи една от най-големите компании в България.


Тя притежава над 40 хотела, от които 36 в КК „Албена”, 3 в Приморско и един в Анзер (Швейцария).
„Албена” е публично дружество, чиито акции се търгуват активно на фондовата борса. Паралелно с основната туристическа дейност чрез дъщерните си дружества компанията подкрепя основния си бизнес със земеделие и производство на селскостопанска продукция, прави инвестиции в REAL ESTATE проектите – “Бялата Лагуна” и „Тихият кът”, предлага медицинска и балнеологична дейност, развива авио и летищна дейност.

 

Нели Сандалска,  вицепрезидент на „БиТи Дивелопмънт Сървисиз“

Нели Сандалска е вицепрезидент на „БиТи Дивелопмънт Сървисиз“ - управляващата компания на Bt Hotels Collection, която притежава хотел „Рила“ в Боровец, комплекс „Парадайз бийч“ до Свети Влас, хотелите „Гранд Хотел Варна”, „Долфин Марина“, „Долфин“, „Рубин“ и „Лебед“ в курорта Св. св. Константин и Елена, както и концесионера „Бороспорт“ на ски съоръженията в комплекса Боровец.


Била е изпълнителен директор на "Балкантурист" с ресор „Инвестиции и развитие на активите“, както и председател на съвета на директорите на "Балкантурист". Завършва Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". Доктор по право. Бивш съдия. Бивш председател на Комитета по туризъм към Министерския съвет. Вицепрезидент е на “Българската асоциация на туристическите агенции” и “Балканската федерация на сдруженията на туристическите агенции”.


Председател е на Комисията по международно сътрудничество, европейска интеграция и международни програми при УС на БАТА.

 


Стефан Шарлопов, собственик на „Щарлопов хотелс” ЕАД

Стефан Шарлопов е роден през 1962 г. в град Бургас, завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново, специалност българска филология. Занимавал се е с журналистика, търговия, индустриален бизнес.  
Собственик на „Щарлопов хотелс” ЕАД - първата частна хотелска верига в България. Председател на УС на "Българския съюз по балнеология и СПА туризъм” и зам. председател на УС на "Съюза на Българската туристическа индустрия”.

 

 

Ветко Арабаджиев, собственик на Виктория Груп

Ветко Арабаджиев е най-големият хотелиер в България. Чрез Виктория Груп Арабаджиев инвестира в 4 и 5-звездни хотели в българските черноморски и зимни курорти. Комплексите под шапката на туристическия холдинг на Ветко Арабаджиев са в Слънчев бряг, ваканционно селище Елените, ски курорта Пампорово и Пловдив.


В Слънчев бряг Виктория Груп управлява 5-звездния Victoria Palace, както и 4-звездните Chaika Beach, Arcadia и Metropol. Във ваканционно селище Елените е разположен комплексът Роял Клуб Виктория. Той се състои от 5-звездния Royal Castle Design Hotel, 4-звездните Роял Парк, Атриум, Андалусия, Роял Бей. В комплекса са построени и десетки вили. В портфейла на туристическия холдинг влизат още 5-звездният Pamporovo в едноименния ни ски-курорт и 4-звездният хотел Марица в Пловдив.


Роденият на 9 януари 1956 г. в Асеновград Ветко Арабаджиев е и председател на Съюза на инвеститорите в туризма. Участва в управителните или надзорни органи на редица компании, сред които "Любимец агро” ООД, "Красива Марица” АД, "Пампорово 2003” АД и "Виктория Еър” ООД. В последното е съдружник заедно със съпругата си Маринела Арабаджиева.

 
Георги Велчев, председател на съвета на директорите на „Тетрареал”

Завършил френската гимназия в София, магистратура по икономика и докторат по икономика и фискално право в Австрия. Магистър по бизнес администрация от Харвард - ИНСЕАД. Работил в “Морган Стенли” и “Лемън брадърс”. Водената от него компания строи и управлява няколко хотела по Черноморието – в Златни пясъци, Обзор, Несебър, Равда.

Коментари: 0