Кемене: Невъзможно е да се манипулира EURIBOR

Според директорът на Euribor-EBF има прекалено много банки участващи във формирането на индекса, за да може да се манипулира

7382 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Структурно е невъзможно лихвеният индекс EURIBOR да бъде манипулиран по подобие на британския LIBOR. Това е становището на Европейската банкова асоциация (EBA) по повод паралелът, който се прави между двата индекса. Оттам побързаха да се разграничат от непозволените практики, които разколебават доверието на инвеститорите.

В момента и двата междубанкови лихвени индекси са обект на антитръстово разследване от страна на Европейската комисия. Целта е да се установи дали е имало тайно споразумение между различните банки, с цел да печелят от него.

"Колко банки са в процес на разследване?Броят е около 18, от които само 9 са членове и на EURIBOR. Броят не е достатъчен, за да може да бъде манипулиран EURIBOR", коментира за EurActive директорът на Euribor-EBF Едрик Кемене. Той е на мнение, че именно големият брой институции, които влияят върху структурирането на лихвата възпрепятстват манипулациите с нея.

"Вижда се, че банките, които участват в разследването за LIBOR, са инвестиционни банки, докато панелът от банки, които участват при определянето на EURIBOR, включва германските държавни банки - Landesbanken, гръцки банки, кооперативни банки и някои инвестиционни банки от други страни, следващи различни стратегии", каза още Кемене. "Ако тези банки постигнат споразумение, че дадено ниво на лихвата ги устройва, то те трябва да намерят други 15 различни банки, които споделят същия интерес, за да може това да се случи", смята още експертът.

Подкрепи Economic.bg