Киев не може да гарантира транзита на газ без Москва

Това е танго, а то се танцува от двама, отсече Н.Пр. Микола Балтажи

Украинският посланик признава:

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украйна не може да гарантира стабилния транзит на природен газ за Европа и България, без подобни гаранции от страна на Руската федерация. Това стана ясно от думите на посланика на Украйна в София, Н.Пр. Микола Балтажи по време на днешната пресконференция в БТА. 

„Естествено, че ние гарантираме транзита. Но това е ангажиментът, по който трябва да бъде гарантирано спазването и от двете страни”, заяви е дипломатът.

По думите му това е „танго, ако щете”, а то „се играе от двама”: „Естествено, че в тази ситуация никой не може да знае точно какво ще се случи!”

Запитан от Агенция „Икономика” дали има план в на случай евентуална газова криза и дали Украйна е готова да компенсира страните като България в случай на прекъсване на руските доставки, той не можа да даде конкретен отговор.

„Украинското правителство ще направи всичко възможно да има стабилен транзит през територията на Украйна. Но трябва да говорим как това да стане с участието на Русия”, поясни Микола Балтажи.

Посланикът не разполага с информация колко синьо гориво има в газохранилищата на Украйна: „Но мога да кажа, че има доста газ в случай, че има повторение на събитията от газовата криза от 2009 година”.

Микола Балтажи също така поясни, че „в момента се решава въпросът с плащанията” на националната акционерна компания (НАК) „Нафтогаз на Украйна” към руския монополист „Газпром”: „Има предложение в това отношение от страна на Европейската комисия”. Макар че дипломатът не поясни за какво точно „предложение” става дума, последните разговори в тази връзка говорят за евентуален заем от страна на Европейския съюз (ЕС) и за присъединяването на газопреносната система на Украйна към европейското енергийно пространство.Подкрепи Economic.bg