Кипър се среща с Драги за нови условия на спасителния план

Президентът на страната ще опита да смекчи суровите условия, наложени на банковия сектор на острова след спасителния план от 10 млрд. евро

Кипърският президент Никос Анастасиадес ще се срещне с Марио Драги, президент на Европейската централна банка, във Франкфурт в сряда в опит да смекчи суровите условия, наложени на банковия сектор на острова след спасителния план от 10 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Към тях ще се присъедини и министърът на финансите на страната, както и управителят на централната банка в Кипър.

''Ще повдигнем въпросите за някои проблеми, които са възникнали, тъй като спазваме стриктно разпоредбите на Меморандума за разбирателство, който постигнахме с нашите международни кредитори по време на заседанията на Еврогрупата през март миналата година, заяви финансовият министър Георгиадес.

Междувременно финансовите министри на 27-те страни членки на Европейския съюз се събират на неофициална среща в Дъблин. Основните теми са спасителния план за Кипър и банковата реформа в еврозоната.

Европейските финансови министри се съгласиха да удължат със седем години срока за погасяването на заемите на Ирландия и Португалия и така намалиха натиска върху двете затънали в дългове държави. Съдбата на Кипър обаче далеч не е толкова оптимистична. Президентът Никос Анастасиадис изпрати писмо до европейските лидери, с което поиска смяна в политиката спрямо страната.

Коментари: 0