Кипърските депутати създават „лоша“ банка

В защита на законопроекта за преструктурирането на банковите институции гласуваха 26 депутати

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Парламентът на Кипър прие късно снощи предложения от правителството законопроект за оздравяване на банковата система на страната. Предложението на управляващите е в рамките на спасителния план, който Никозия трябва да договори до 25 март с европейските си партньори, за да избегне банкрута, предаде ИТАР-ТАСС.

Новият план ще даде на правителството правото да пресреструктурира проблемните банки чрез отделянето на „вредните“ активи в отделна структура - т. нар. „лоша“ банка, която ще подлежи на ликвидация.

В защита на законопроекта за преструктурирането на банките гласуваха 26 депутати, двама бяха „против“, а 25 се въздържаха. Преди това депутатите одобриха текста за създаването на фонд за солидарност и законопроекта, ограничаващ движенията на капитали, за да се избегне прекалено силен натиск над банките при отварянето им, предвидено за вторник.

Първата банка, която ще подлежи на преструктуриране, ще бъде Кипърската народна банка (Laiki Bank). Тя заема второ място сред търговските банки в страната по обем на активите. Laiki Bank пострада най-силно вследвие дълговата криза в Гърция.

Извънредното заседание на парламента не определи дата за разглежгдането на останалите текстове, свързани със спасителния план. Най-спорният от тях трябва да наложи извънреден данък, който, според ИТАР-ТАСС, може да достигне до 15% върху банковите влогове над 100 000 евро.

Подкрепи Economic.bg