Кирил Йорданов стана председател на Асоциацията на българите в чужбина

Той застава на мястото на оттеглилия се проф. Александър Чирков

208 ~ 1 мин. четене

Кирил Йорданов, който през март подаде оставка като кмет на Варна под натиска на граждански протести, е новият председател на Асоциацията на българите по света. Той застава на мястото на оттеглилия се като председател на Агенцията проф. Александър Чирков. Досега Кирил Йорданов беше почетен председател на Асоциацията, избран на миналия събор през 2008 г., като кмет на Варна, която българите в чужбина обявиха за своя столица.

"Усещане за самота", обобщи от трибуната Йорданов изказванията на своите сънародници по света и обеща повече работа с държавните институции у нас за българската кауза.

Средно между 1.6 и 2 млрд. лева годишно от българските емигранти влизат в държавата, посочи другият почетен председател на Асоциацията акад. Григор Велев. Той припомни, че изпратените 25 документа до институциите у нас за правата и живота на сънародниците в света са останали без отговор досега. Вторият Велик събор ще изпрати възвание до НС за възвръщане на българското гражданство на сънародниците ни от Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, отнето през 1941 г. в нарушение на Търновската конституция.

Форумът във Варна ще настоява за създаване на държавен фонд с обществена подкрепа за изграждане на български училища в чужбина, за които нашите посолства вече предоставяли помещения. За последните години в Чикаго са се заселили 245 000 нашенци, близо толкова, колкото живеят и в Испания. Асоциацията ще настоява за канонизирането на хан Кубрат, основателя на Велика България, за  светец.

Асоциацията си избра и нов Управителен съвет от 25 души и гласува минимален членски внос от 5 евро годишно за всеки член.

Подкрепи Economic.bg