Китай дава $16 млрд. за зарядни за електрически автомобили

Страната залага на алтернативни превозни средства в опит да се справи със замърсяването и да спечели пазарни позиции

Китай дава $16 млрд. за зарядни за електрически автомобили
Автор: Стилиян Гребеничарски

Китай подготвя фонд от 100 млрд. юана (16 млрд. щатски долара) за развитие на инфраструктура за електрически превозни средства, пише Bloomberg. Липсата на зарядни станции е основен проблем пред целта на правителството да повиши търсенето на този тип автомобили.

Все още няма подробности за срок и конкретни мерки в реализацията на плана, от министерството на финансите не са излезли с официално становище. Не е ясно и дали инсталациите ще са съвместими с моделите на Tesla или властите ще се опитат да дадат предимство на китайските производители. Компаниите от Китай и Япония виждат автомобилите с алтернативно гориво като ниша, където могат да поемат глобалното лидерство и да изпреварят традиционните производители от САЩ и Европа.

Страната се надява с популяризирането на този сегмент да решат и все по-задълбочаващия се проблем със замърсяването на въздуха в големите градски зони. В момента лошите условия за живот подкопават доверието в управлението, спъват развитието на туризма и повишават разходите на държавата и бизнеса за здравеопазване.

„Зарядната инфраструктура и ръста в продажбите на електромобили са в ситуацията на кокошката и яйцето. Трябва процесът на развитие да е постепенен и в двете насоки. На този етап алтернативните автомобили просто не са достатъчно атрактивни за потребителите”, коментира за информационната агенция Ашвин Чотаи, управляващ директор и изследовател в Intelligence Automotive Asia.  

Коментари: 0