Китай инвестира 1,5 млрд. долара в енергетиката ни

В момента се търси подходящо място за изграждане на заводи, които ще открият нови от 300 до 500 работни места

Предстои китайските инвестиции в България да се увеличават през следващите години, защото политиката на Китай е да инвестира в индустрии в Централна и Източна Европа, както и да стимулира износа на продукция от този регион към Китай. Това заяви Виктор Азманов, председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара.

Виктор Азманов и Стефан Кинов, генерален секретар на камарата, изнесоха данни за провелата се през миналата седмица икономическа среща във Варшава между правителствени делегации на 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и България, и китайския премиер Вън Цзябао. Българско-китайската търговско-промишлена камара е сключила споразумение с китайската агенция за инвестиции като основен партньор за България, съобщи БНР.

През миналата година е започнала да се осъществява най-голямата до момента китайска инвестиция у нас в областта на енергетиката, чийто размер ще достигне 1,5 млрд. долара и ще обхваща не само изграждане на енергийни обекти, но и на заводи за сглобяване на част от оборудването в тези обекти.

През миналата година в рамките на този проект са инвестирани 50 млн. долара от страна на китайска държавна холдингова структура, посочи Азманов. Той информира, че в момента се търси подходящо място за изграждане на заводите, които ще открият нови от 300 до 500 работни места. Китайският бизнес има интерес да купува европейски заводи и да премества производството не в Китай, а в Източна Европа, където работната ръка е по-евтина, а продукцията запазва статута си на произведена в Европа, каза председателят на българско-китайската камара. От нас зависи да привлечем колкото се може повече инвестиции от Китай с икономическите преимущества на страната ни - ниска цена на труда и на енергоресурсите и ниски данъци, посочи Азманов.

Коментари: 0