Китай сменя лицата, но не и политиката

Очакванията, че на конгреса на комунистическата партия ще стане дума за промяна към повече демокрация бяха попарени от речта на президента Ху Цзинтао

Автор: Мирослав Иванов

Само ден след като изборите в САЩ показаха запазване на познатите лица - Обама остана президент, смяна ще има и в Китай. Промяна на имената, но не и на модела на управление. Това ще донесе конгреса на Китайската комунистическа партия започнал тази нощ.

Президентът на Китай Ху Цзинтао подчерта, че страната няма да се откаже от еднопартийната форма на управление, по време на откриването на 18-я конгрес на комунистическата партия, по времето на който ще предаде властта на новото поколение лидери. На всеки пет години в страната се извършва подмяна на „лидера”, който е избиран именно на конгреса на управляващата и единствена партия.

В реч пред няколко хиляди настоящи и пенсионирани комунистически партийни функционери във Великата зала на народа, Ху, който заедно с премиера Вен Джиабао насочва политиката на Китай в последното десетилетие, също представи икономическите си цели, заявявайки, че правителството ще се стреми да удвои селските и градските доходи до края на 2020 г.

Речта на Ху беше последното голямо обобщение на неговия мандат - период, в който се наблюдава бърз икономически растеж, но почти никакъв напредък по отношение на политическите реформи. В речта той съкруши надеждите за големи промени на политическата система като заяви, че Китай трябва да се придържат към "социалистическия път".

"Не трябва да гледаме стария път, който е затворен и труден, нито трябва да се оглеждаме за друг път", каза Ху Цзинтао.

Ху Цзинтао, който ще предаде властта Ши, направи някои от най-силните си коментари по отношение на корупцията, като предупреди, че "партията, дори страната, може да загине", ако не е успешна антикорупционна кампания.

В около 90-минутната си реч  той разкри амбициозната цел да удвои дохода на глава от населението. Страната се надява да се справи с несъответствието на доходите и да осигури подкрепа за селските райони, които не са се възползвали много от икономическия бум на Китай.

Китай се очаква да разкрие новия си списък на лидери - членовете на Постоянния комитет на Политбюро - следващия четвъртък, ден след края на едноседмичния конгреса.

Комунистическата партия току-що излезе през най-бурния си период от клането на площад "Тянанмън” през  1989. Тази година беше особено критична заради случая с Бо Силай, бивш високопоставен партиен функционер, чиято съпруга беше осъдена за убийството на британски бизнесмен.

Миналия месец Бо беше лишен от последния му официалната позиция на партията, което даде възможност да се проправи пътя за наказателен процес над обвинения, вариращи от корупция за възпрепятстване на правосъдието и незаконно шпиониране на други висши лидери. Той също така е обвинен от партията за сексуални отношения с няколко жени.

Непосредствена задача на 18-тия конгрес е да избира Централният комитет от около 370 делегати, които ще подкрепят 25 членове на Политбюро, избрани от ръководството на партията в политическия процес.

Кандидати във всяка изборна позиция обикновено са съвсем малко над минималната бройка, така че предварително одобрените кандидатури биват избирани. Преди речта на Ху в четвъртък, официалните медии предполагаха, че политическата реформа може да бъде приоритет за новото правителство.

"Само икономически растеж далеч не е достатъчен", писа държавната информационна агенция Синхуа. "Реформата на политическата система с по-голяма демокрация също е наложително."

Коментари: 0