Глобяват с 16 млн. лв. дистрибутора на "Хюндай" за България

КЗК налага рекордна санкция на "Индустриал комерс” ЕООД

Комисията за защита на конкуренция наложи рекордната глоба от 15 988 300 лева на основния дистрибутор на "Хюндай" за България- "Индустриал комерс” ЕООД.

Решението на антимонополната комисия е по производство от 2011 г., в което дружеството е разследвано за налагане на ограничения на конкуренцията при сключваните споразумения с дилърите на "Хюндай".

КЗК постановява, че са налице доказателства за вертикални споразумения между "Индустриал комерс" и неговите дилъри, които са в нарушение на Закона за защита на конкуренцията и европейските разпоредби.

В решението се казва,  че „Индустриал комерс” ЕООД, „Алексиев“ ЕООД, „Технокар“ ЕООД, „Кармобил“ ЕООД, „Каби Кар“ ЕООД и ЕТ „Мототехника Христов” са извършили "нарушения, изразяващи се в забранени споразумения, които предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на дистрибуция на нови МПС от марката Хюндай и конкуренцията на пазара на дистрибуция на резервни части".

Според едно от установените нарушения дружеството е забранявало на дилърите да извършват продажби на резервни части с еквивалентно качество при извънгаранционното обслужване на коли от марката Хюндай". Дружествата са правили и т.нар. кръстосани доставки на оригинални резервни части от марката в рамките на дистрибуционната система. Освен това са били налагани и фиксирани цени на оригинални резервни части и аксесоари, което също е в нарушение на Закона за конкуренцията.

В крайна сметка на „Индустриал комерс” ЕООД е наложена санкция от близо 16 млн. лева, които представляват 10% от оборота на дружеството за 2011 г.

На същия принцип са наложени и глобите и на останалите дружества, които са съответно: на „Технокар“ ЕООД -  291 100 лв. „Кармобил“ ЕООД - 13 000 лв., на „Каби Кар“ ЕООД - 5 000 лв., на ЕТ „Мототехника Христов” - 32 400 лв.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд от страните в 14-дневен срок, се казва още в решението на КЗК.

Коментари: 0