Китай срещу САЩ заради мита

Жалбата идва осем дни, след като американските власти наложиха наказателни такси на китайски слънчеви панели

6876 ~ 1 мин. четене

Китай подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ заради компенсационните мита, налагани на 22 китайски стоки, които се изнасят в Америка, съобщи Ройтерс. От своя страна Вашингтон твърди, че стоките, обложени с тези налози, са неправилно субсидирани от Пекин. Общата стойност на вноса на въпросните продукти е 7,3 млрд. долара.

Към момента няма реакция от официални представители на САЩ по въпроса. Китайската мисия пък не посочи за кои продукти става въпрос. Китай се опита да постигне споразумение със САЩ чрез преговори, но това не даде резултат. Затова е взето решение да се търси намесата на СТО.

Жалбата идва осем дни след като Министерството на търговията на САЩ наложи наказателни такси на внесени в страната китайски слънчеви панели. Обвинението беше, че те се предлагат на "несправедливо" ниски цени. Реакцията на Китай беше, че този ход нарушава приетите от СТО правила.

В скоро време се очаква да бъдат решени друга два търговски спора между САЩ и Китай. Първият касае внасянето в САЩ на материал за производство на стомана за нуждите на електротехниката. Вторият е за създаването на условия за монополно положение при картовите разплащания в Китай на Union Pay, за сметка на VISA, Mastercard и American Express.

Подкрепи Economic.bg