Китайският дълг надхвърли 250% от БВП

Правителството стимулира кредитирането, за да повиши икономическия растеж

Китайският дълг надхвърли 250% от БВП
204 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Общият дълг на Китай достигна 251% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщи Financial Times, цитирайки данни на банка Standard Chartered.

Показателят обхваща публичен и частен дълг, а нарастващата относителна стойност хвърля сянка върху опитите на правителството да ускори икономическия растеж без да залага сериозни дългосрочни рискове за системата. Изчисляването на отношението зависи до голяма степен от подхода, с който се отчитат различните типове кредитиране, но дори анализатори, които използват различни методи признават, че вече има ясно изразен тренд.

За сравнение, делът на дълговата тежест към БВП през 2008 г. е бил 147%, а този в края на годината 234%. Подобно покачване е далеч по-притеснително от ръста в абсолютната стойност на задлъжнялостта, тъй като в много други икономики е било последвано от финансова нестабилност.

„Настоящото ниво на дълг в Китай вече е твърде високо за стандартите на развиваща се икономика, а дори сред развитите страни има едва няколко с по-високо. С други думи Китай стана задлъжняла, преди да стане богата страна”, казва икономистът Чен Лонг.

Безспорен лидер в „класацията” е Япония с общ дълг равен на 415% от БВП. В края на 2013 г. показателят за Великобритания е бил 277%, а този на САЩ 260%.

От години китайски полисимейкъри предупреждават, че комбинацията от забавящ се темп на растеж и повишаваща се дългова зависимост не е устойчива в дългосрочен план и довежда до сериозна неефективност в разпределението на капитала. Въпреки че през последното тримесечие ръстът на БВП се ускори и очакванията са, че ще бъде постигната целта на премиера Ли Къцян от 7,5% за годината, страната не може да спре нарастващата кредитна зависимост.

 Вместо да ограничи кредитирането, правителството предприе мерки за неговото стимулиране с цел да ускори растежа. Бяха намалени минималните задължителни резерви на някои банки, а лихвените проценти за кредитни институции, финансиращи определени отрасли бяха понижени.

Общият дълг на планетата е около 23 трилиона щатски долара сочат данните на банката.

Подкрепи Economic.bg