Клисарова: Засега няма опасност от нулева година

Тя призова студентите да докажат, че образованието у нас е надполитическо

112 ~ 1 мин. четене

"Една нулева година ще попречи на всички. Засега не мисля, че това ще се случи, ако се премине към нормално връщане към учебния процес". Това каза в ефира на bTV министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по повод окупацията на студентите в няколко висши учебни заведения в страната. 

"Съгласна съм да се срещна с всички групи студенти - протестиращи и контрапротестиращи. Трябва ли образованието да е политическо? Правилно ли е? Трябва да търсим консенсус между всички политически сили, за да докажем, че образованието е надполитическо", добави още Клисарова. Тя обясни, че когато има добре образовани хора, намалява младежката безработица и се развива икономиката.

Образователният министър каза още, че за 2014 г. образованието е приоритет. "Във време на криза бюджетът за образование беше увеличен със 100 млн. лв. Те са в централния бюджет и ще бъдат дадени за политики. За мен това е много важно, категорична е Анелия Клисарова. По думите й 25-30% от тези 100 млн. лв. са за политики във висшето образование. "Затова искам да поговорим със студентите, за да видим в какви политики ще вложим средствата", коментира образователният министър.

"В новия бюджет се предвижда оптимизация на делегираните бюджети, за да намалим разликата между училищата с повече и по-малко ученици. Нашата цел е равен достъп до образование. Увеличението на заплатите през тази година е 7-8%", обясни още Анелия Клисарова.

Подкрепи Economic.bg