Код "червено" на фондовата борса в Токио

Индексите в цяла Азия отбелязват спад

6424 ~ 1 мин. четене

След осем месеца спад на фондовата борса в Япония, негативната тенденция продължава и през новата седмица. Причината са лошите икономически данни от САЩ.

Разочароващи данни от пазара на труда в САЩ носят напрежение в началото на седмицата върху фондовите пазари в Азия. Търговците се оттеглят от по-рискови инвестиции, след като тревогата за състоянието на икономиката на САЩ отново излезе на преден план. В резултат на това, цената на петрола отново скочи. Надеждата за по-нататъшно стимулиране на икономиката от Федералния резерв на САЩ пък покачи цената на златото.

Индекса Nikkei завърши със спад от 1,5% до 9546 пункта. По-широкият Topix загуби 1,5% и достигна 813 пункта. На останалите пазари в Азия, като Южна Корея, Тайван и Сингапур, индексът спадаше с подобно темпо. На фондовия пазар в Шанхай влияние оказваше и неочаквано високата инфлация в Китай през март.

Отслабващата американска икономика не оправда очакванията с 120,000 нови работни места, значително по-малко от очакваното от експерти. Доларът поевтиня спрямо йената до най-ниското си ниво за този месец. Силната японска валута от своя страна затрудняваше производителите на автомобили. Акциите на Тойота както и тези на Хонда паднаха с 2.4%, а при Nissan с 3.4 на сто.

 Подкрепи Economic.bg