Ковачки ощетил Сърбия с 3.5 млн. евро

Българският бизнесмен е продал незаконно парцел от близо 13 хектара

152 ~ 1 мин. четене

Българският бизнесмен Христо Ковачки е нанесъл щети за поне 3.5 млн. евро на сръбската държава, пише "Стандарт", като цитира сръбския вестник „Вечерне новости". Ужилването е станало с незаконната продажба на парцел от близо 13 хектара, върху който е построена част от хранително-вкусовият комбинат „Нова Сърбиянка" в град Валево.

Изданието се позовава на кредиторите на завода, който е обявен във фалит. През 2007 г. предприятието беше приватизирано от българската компания „Медия свят", зад която стои Ковачки.

Кредиторите твърдят, че българските собственици са придобили парцел вътре в района на комбината, макар че тази земя изобщо не е била предмет на приватизационната сделка.

Пазарната стойност на земята, върху която има изградена цялостна инфраструктура, е 6,5 милиона евро. Заради тази транзакция преди половин година сръбската полиция е сезирала прокуратурата.

Междувременно собствениците на „Нова Сърбиянка" са демонтирали производствените линии и част от хладилниците и са ги продали за скрап.

През март в Сърбия беше арестуван директорът на „Нова Сърбиянка" Антон Вальов, който има двойно гражданство - на България и на Русия. Задържането му стана по подозрение, че макар че е знаел, че фирмата не може да си плаща данъците, той е продал имуществото й на българската компания „Ню експрес финанс" за около 2,5 милиона евро. По този начин са причинени щети на кредиторите за над 93 милиона евро.

„Вечерне новости" припомня, че Христо Ковачки е купил в Сърбия близо 15 предприятия. Резултатът е, че или приватизационните договори са развалени, или фирмите, подобно на „Нова Сърбиянка", са фалирали.

Подкрепи Economic.bg