Кредити по JEREMIE с до 4.5% лихва

От заеми по програмата няма да могат да се възползват представителите на секторите рибарство и аквакултури, селско стопанство и въгледобив

304 ~ 1 мин. четене

Кредити по JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) с до два пъти по-ниски лихви от пазарните започва да отпуска Първа инвестиционна банка АД (Fibank), съобщиха от финансовата институция. JEREMIE е инициатива на Европейската комисия (ЕК), разработена съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Финансирането е насочено към микро до средни предприятия.

От ПИБ обещават облекчена процедура за кредитиране на предприемачите на лихвени нива 3 и 4.5%. Договорът с ЕИФ беше подписан от Fibank в началото на годината.

Заемите по програмата са предназначени за инвестиционни и оборотни средства със срок на изплащане между 12 месеца и 10 г. ПИБ дава възможност на фирмите да ползват и гратисен период до 24 месеца. Кредитите са без комисионна за предсрочно погасяване.

"Заемите ще бъдат за микро, малки и средни предприятия от различни сектори на българската икономика с някои изключения, като ресурсът ще се разпределя в зависимост от техните нужди и предвиждани инвестиции през следващите две години", обясни Гергана Праматарова, директор "Външни партньори, европрограми и кореспондентски отношения" във Fibank.

От кредитиране по програмата няма да могат да се възползват представителите на секторите рибарство и аквакултури, селско стопанство и въгледобив. Има и частични ограничения за транспортния сектор, преработката и търговията със селскостопанска продукция.

Подкрепи Economic.bg