Кредитори и облигационери си поделят парите за БДЖ

Симеон Дянков оптимист за бъдещата приватизация на "Товарни превози"

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кредиторите и облигационерите на "БДЖ-Товарни превози" ЕАД ще си разделят парите от приватизация на държавната железница. Това обяви в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от Фокус. Той поясни, че това решението на ръководството на БДЖ, а не на финансовото или транспортното министерство.

"Някои облигационери се опитват да изпреварят другите, като вземат части от активите", коментира вицепремиерът. Той припомни, че според българските и международните закони начинът е ясно определен - който е кредитирал пръв той ще получи парите си пръв. "Не става въпрос за никакви подписи от Министерството на финансите (МФ). Без изключение, всички тези заеми са взимани без държавна гаранция, т.е. МФ не е част от тези преговори. Въпреки че имаше голям лобизъм на някои фирми, особено от държави от ЕС, чиито банки участват в това, ние да вземем отношение", обясни Симеон Дянков. "Моето мнение винаги е било - държавата няма държавна гаранция, ние не сме част от тази процедура", защити се финансовият министър.

По думите му втората процедура за приватизация на "Товарни превози" се движи добре и има няколко кандидата, които изглеждат сериозни.

Подкрепи Economic.bg