Кристалина Георгиева иска импулси в икономиката, за да има вяра в ЕС

Българските имигранти не са някакви социални туристи, коментира еврокомисарят пред Die Welt

Автор: Economic.bg

На европейската икономика трябва да се дадат силни импулси, така че хората бързо да усетят подобрение. Това коментира еврокомисарят по реагиране при кризи Кристалина Георгиева в интервю за гермaнския вестник Die Welt.

Тя припомни, че Европейският съюз (ЕС) произвежда 23% от стопанския продукт на земното кълбо. „Не бива да го забравяме, напротив - трябва да се гордеем с този факт. Най-добре ще убедим хората в полезността на ЕС, ако им покажем ясно придобивките и ако ги увеличим още. Нека да си възвърнем вярата в собствените сили, защото ако ние самите не си вярваме, кой ли друг ще ни повярва?”, пита Кристалина Георгиева.

Според нея времената са трудни, кризата не е отминала изцяло, а особено младите хора в Европа много остро страдат от високата безработица. Комисарят уверява, че политиците са длъжни „да търсят решения и да държат хората в течение - друг път няма”.

Българският еврокомисар обаче е разтревожена и от друга глобална тенденция, която е независима от общото икономическо развитие: "Благоденствието в световен мащаб непрекъснато се увеличава, брутният вътрешен продукт продължи да расте дори по време на кризата. В същото време светът става все по-крехък. Съществуващият ред се намира под заплаха – заради климатичните промени, заради етническите и религиозни конфликти”, изреди Георгиева.

Според нея тези конфликти не признават национални граници, нито една страна не може да ги реши сама. „А последствията от тях пряко засягат всички нас. Например, бежанският поток от Сирия. С други думи, важно е солидарността помежду ни да укрепва, а не да намалява”, категоричен е комисарят.

В края на интервюто журналистът на Die Welt я пита трудно ли е да си български комисар в ЕС и има ли комисари първа и втора категория? „Никак не е лесно да отговоря. Имам усещането, че в Брюксел мнението ми притежава някаква тежест. Като жена, а на всичкото отгоре и българка, аз съм свикнала, че трябва да полагам двойни и тройни усилия за всеки успех”, казва Георгиева.

Тя признава, че България е новак в ЕС, освен това се числи сред най-бедните държави в Общността. „В същото време. по-голямата част от българите, които емигрират, са добре образовани специалисти, хора с висше образование, а не „социални туристи”. За България това е лошо, за Европа, обаче – доста добре”, категорична е Кристалина Георгиева.

 

Коментари: 0