Кристин Лагард: Еврото има бъдеще

„Растежът продължава да укрепва и да се разширява сред развиващите се икономики", заяви бившият френски министър на финансите по време на икономически форум в Китай

168 ~ 1 мин. четене

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази увереност, че еврото има солидно бъдеще, съобщава Financial Times. Тя се надява, че няма да има повече страни в Европа, които да се нуждаят от спасителна помощ. Бившият френски министър на финансите говори по време на икономически форум в Китай.  

„Смятам, че колективната политическа воля да се поддържа, защитава и подсилва валутната зона бива подценявана”, заяви Лагард в Китай. „Еврото има бъдеще и то дълго такова”, подчерта тя.  

„Растежът продължава да укрепва и да се разширява сред развиващите се икономики, а инерцията на растежа в САЩ е добра", добави още тя.

Относно бъдещите кризи, Лагард заяви, че "няма кристална топка". Лагард обаче се надява ръководителите на Евросъюза да извлекат поуки от финансовите кризи през последните години и да ускорят консолидацията на тяхната валутна зона.

Тя добави, че кипърската спасителна сделка е била уникален случай и припомни на присъстващите, че икономиката на островната държава представлява едва 0.2% от европейската икономика.

През януари фондът понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2013 година до 3.5% и прогнозира, че годината ще е втора поред на свиване за 17-те страни от еврозоната.

Подкрепи Economic.bg