Кривото огледало на българския износ

Анализът показва, че основната част от експорта са суровини, стоки и услуги с ниска добавена стойност

Пазари

Кривото огледало на българския износ

Снимка: Стоян Йотов

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Ако чуете твърдението, че износът е двигател на българската икономика, не бързайте да приемете желаното съживяване на индустрията за действително. Това просто e поредната мантра, базирана, разбира се, на определени факти. Ето защо е добре да се вгледаме в тях и да видим каква икономика всъщност движи експортът. Ще започнем от няколко примера.

България изнася временно консервирани череши без костилки в сироп от захар и спирт и добрата новина е, че нашата страна е на второ място в света. Куриозът е, че сме шести по внос на също такива временно консервирани череши и това има своето обяснение. Процесът се управлява от италиански и австрийски компании.

Сиропът се внася, макар да не е проблем да се произведе у нас. Черешите се запечатват в големи бидони и се изнасят в Италия и Австрия. Там те се поставят в по-малки разфасовки съответно за сладкарската промишленост, за ресторанти и кетъринг и за продажба на дребно. И няма никаква изненада в това, че обратно те пристигат на далеч по-висока цена.

Повече четете в бр. 41 на сп. "Икономика"

Коментари: 0