Кризата в Испания удари цените на петрола

Цената на "черното злато" пада вече трети ден поред

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на опасенията на инвеститорите, че банковата криза в Испания може да засегне и други страни от еврозоната.

Цената на юлските фючърси на суров петрол тип Brent на лондонската борса се понижи с 1,47 долара, до 98 долара за барел. На нюйоркската борса NYMEХ стойността на юлските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet се понижи с 1,40 долара, до 82,70 долара за барел.

Експерти обясняват поевтиняването на петрола със страховете, че след Гърция и Испания е на опашката за спасяване ще се нареди и Италия.

Цената на "черното злато" пада вече трети ден поред, въпреки анонсираната от еврогрупата помощ в размер на 100 млрд. евро за рекапитализация на испанските банки. Средствата ще бъдат осигурени от общоевропейските фондове. 

Вчера рейтинговата агенция Fitch намали кредитните рейтинги на двете най-големи испански банки Banco Santander и BBVA. Рейтингите бяха понижени от „A“ до „BBB+“ с негативна перспектива предвид намалението на рейтинга на Испания.

Коментари: 0