Кризисен щаб за БДЖ

В него влизат министърът на транспорта, зам.-министри и ръководството на железниците

През следващата седмица най-вероятно ще бъде създаден Кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ. В него ще влязат министърът на транспорта, зам.-министри и ръководството на БДЖ, съобщи шефът на железниците Йордан Недев.

Вчера Недев заяви, че предстои 50% съкращение на персонала и влаковете. Причината за това е спряната държавна субсидия от 14 млн. лев. От финансовото министерство обясняват спирането с неизплащането на заема към Световната банка от страна на БДЖ, по който заем гарант е държавата. На въпрос кога се очаква да започнат съкращенията, Недев посочи, че "това може да стане и утре".

Шефът на БДЖ смята, че Министерство на финансите няма право да спре парите, защото това е нарушения на Закона за бюджета, в който е записано, че подобни субсидии не могат да бъдат прихващани и спирани. Недев обаче направи уговорка, че с този казус се занимават юристите в холдинга и той не е компетентен да го коментира.

Шефът на БДЖ не е успял да разговаря с финансовия министър.

Не закъсняха реакциите на опозицията по темата. Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев железницата се води към умишлен фалит, а действията на правителството и на ръководството на БДЖ са неадекватни.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че дългът на БДЖ за мотрисите "Сименс" може да бъде заменен за "БДЖ - Товарни превози". Според Мутафчиев обаче тази идея е финансова екзотика. Той посочи, че кредиторите са поискали веднага да им бъде изплатен падежът за 2012 г. и попита защо след като ръководството на БДЖ твърди, че има достатъчно пари за заплати, не си плаща кредита.

"Не знам дали оставката на ръководството ще реши натрупаните проблеми в БДЖ", каза още Петър Мутафчиев.

Коментари: 0