Легализацията на марихуана драстично намали престъпността в Колорадо

Столицата Денвър отчита 10,6% по-малко насилие и кражби

Ефект

Престъпността в Денвър, столицата на Колорадо, е намаляла с 10,6% след като от тази година е легализирана търговията с марихуана, пише британският вестник The Independent. Според авторитетното издание по този начин статистиката трябва да действа успокояващо на тези, които се притесняваха от бум на насилие, след откриването на първите легални магазини за канабис на 1 януари 2014 г.

Статистическите данни на общинските власти в Денвър показват, че насилствените престъпления, включително свързаните със сексуално насилие и убийства, са спаднали с около 5%. По-леките престъпления като кражби на мотори в града са намалели с около 11%.

Макар падането на престъпността да не е директно свързано с легализацията на марихуаната, тенденцията вероятно е в интерес на про-канабис активизма. Както и на тези, които приветстват 1.9 млн. долара данъчни приходи, които ръководството на щата събра от легалната търговия с канабис. Ако се броят всички новооткрити магазини за търговия с медицинска марихуана, Колорадо събра около 3.5 млн. долара под формата на данъци.

Колорадо стана първият американски щат, легализирал канабиса през 2012 г., но легалната търговия започна тази година.

„Всички скептици, които бяха против легализацията на марихуана, сега замълчаха. Продажбите на „трева” в Колорадо непрекъснато растат нагоре, а и с приходите от това властите поддържат училища и намаляват общите нива на престъпност", пише учителят по йога Кристина Сарич в статия, която бързо се разпространи в сайтовете за фенове на канабис.

The Independent коментира, че последните данни от Колорадо съвпаднаха по време с публикация на изследване на учени от Университета в Пенсилвания, които стигнаха до извода, че марихуаната може да предизвика проблеми със съня.

Коментари: 0