Либерализацията на пазара ще увеличи цената на тока

Това прогнозира председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до първоначално увеличение на цената на тока. Това е съвсем естествен процес, увери в ефира на bTV Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "При либерализация е възможно първоначално увеличение на цента, защото всеки ще трябва да си избере търговец. Той ще трябва да направи определена инвестиция, за да доставя ток до дома на хората", разясни Харитонова.

Харитонова даде пример с потенциален търговец, който успее да спечели търг на АЕЦ "Козлодуй", за евтината енергия, която обаче той ще трябва да пренесе до нашия дом, за което се изисква и плащането на цена за достъп и цена за пренос.

"Затова казвам, че първо докато той си изплати софтуера, хардуера, инвестицията, ще има едно леко покачване. Това е при положение, че се използва съществуващата мрежа на т. нар. естествени монополи. Но ако не иска да я използва, а да създаде своя мрежа на някакво ниво, то тогава вече ще има драстично повишаване на цената на тока. Но това не е реалистично", поясни Евгения Харитонова.

Коментари: 0