Слаб старт на новото тримесечие за еврото

Единната валута постоянно поевтинява след 14-месечния връх през февруари

84 ~ 4 мин. четене

Еврото започна тримесечието слабо и остава близо до 4-месечното дъно заради опасенията, че спасителният план на еврозоната за Кипър може да доведе и до други неприятности. В същото време Италия продължава да е в политическа безизходица.

Йената не реагира на проучването Танкан на Японската централна банка, което показа, че бизнес доверието в Япония се е подобрило малко повече от очакваното. Инвеститорите обаче остават съсредоточени към заседанието на централната банка, което ще се проведе по-късно през седмицата.

Евро/долар се разменя за 1.2790 и е близо до 4-месечното дъно от сряда на 1.2750. В петък европейските и американските пазари бяха затворени заради официалния празник. Единната валута постоянно поевтинява след 14-месечния връх през февруари на 1.3711 и важна подкрепа в момента е 1.2680, което представлява 61.8% корекция на ралито от юли до февруари. Пробив на това ниво може да доведе до тест на дъното от миналата година в близост до 1.20. Кросът евро/йена слезе все пак на 120 при едномесечно дъно в четвъртък на 119.74 и далеч от 3-годишния връх от февруари на 127.71.

През уикенда Кипърската централна банка потвърди, че големите депозити в кипърските банки ще загубят около 60% от спестяванията над 100 000 евро, което е доста над първоначалните предложения за около 30-40%. Инвеститорите се опасяват, че шока от тези вземания може да накара спестителите в нестабилните европейски икономики да прехвърлят спестяванията си към германските облигации и други сигурни активи.

В Рим президента Джорджо Наполитано свика 10 съветници, за да предложи серия от спешни мерки, които могат да бъдат подкрепени от всички партии в опит да се сложи край на патовата ситуация, която не позволява формирането на ново правителство повече от месец след изборите. Ходът, който е в съответствие с дълга традиция в италианската политика, дава слаба надежда, че ще сложи край на разделението между партиите.

Йената не реагира силно след излизането на Танкан проучването, което показа, че плановете за капиталови разходи на компаниите са много по-слаби отколкото икономистите предполагаха, дори и след натиска на премиера Шинзо Абе за монетарни облекчения, който даде сила на акциите през последните месеци. Долар/йена в крайна сметка слезе на 93.82, но остава над дъното от 18 март на 93.45 и подкрепено от очакванията за силни монетарни облекчения от Японската централна банка по време на заседанието на 3 и 4 април. Прогнозите са, че ЯЦБ ще увеличи обема на купуваните облигации, както и падежа им, под ръководството на новия управител Харухико Курода. Голяма част от тези стимули обаче вече са калкулирани и долар/йена всъщност може да падне заради теглене на печалби. Все пак инвеститорите обръщат внимание и на контраста между ЯЦБ, която разширява стимулите и ФЕД, който вече търси изход от стимулите. Това вероятно ще остави зелените пари добре подкрепени. Доларът поскъпна с 20.9% срещу йената през последните две тримесечия и удари три и половина годишен връх от 96.71 йени миналия месец, докато инвеститорите залагаха на радикални промени от ЯЦБ.

Австралийският долар остана вял на 1.0396 срещу американския си съименник. Във вторник валутата удари двумесечен връх на 1.0497.

Очаквания за по-висока цена на златото

Златото остава стабилно днес, тъй като сигналите за набиране на скорост на китайската икономика могат да увеличат търсенето на суровините. Цената остава обаче ограничена заради опасенията за дълговата криза в Кипър и слабостта на еврото срещу долара.

Напрежението на корейския полуостров все още не е довело до масови покупки от азиатските инвеститори, но един конфликт между двете държави може да породи търсене на жълтия метал заради сигурността, която предлага.

Златото се търгува на 1598 долара за тройунция като завърши първото тримесечие на годината със спад от 4% при нарастване на борсовите индекси и слабост на единната валута. Само за месец март обаче златото напредна до едномесечен връх при опасенията за фискалната стабилност в Европа и след ултиматума на ЕС към Кипър да събере средства, за да получи помощ или в противен случай най-вероятно да напусне валутния съюз.

По принцип силни данни за PMI индекса в Китай води до покупки на акции и не на злато, но този път се случи обратното заради напрежението на пазарите. Физическите покупки от дребни инвеститори са налице при спадовете и това също подкрепя цената, която би трябвало да премине отново над 1600 долара и да отиде на по-високи нива. Фабричното производство в Китай през март беше най-добро за последните 11 месеца, въпреки че ръста на индекса до 50.9 беше по-малък от очакванията на пазарите, които залагаха на по-голяма цифра.

Напрежението в Азия нарасна след като новия млад лидер на Северна Корея Ким Чен-ун нареди тест на ядрено оръжие през февруари и по този начин наруши санкциите на ООН и игнорира предупрежденията на най-големия си съюзник Китай.

Еврото започна тримесечието слабо и остава близо до 4-месечното дъно заради опасенията, че спасителния план на еврозоната за Кипър може да доведе до други проблеми, както и заради политическата безизходица в Италия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0