Лидерите на Еврозоната бавят решението за нова помощ за Гърция

Преди да се предприемат действия ще се изчака доклада на експертите на "тройката"

Автор: Атанас Христов

Лидерите от Еврозоната потвърдиха, че няма да вземат решение да отпускане на свежи пари на Гърция, докато международните кредитори не извършат мониторинга в страната, който не се очаква да бъде готов преди началото на септември, пише FT.

През тази са насрочени изключително важни срещи на гръцкия премиер Андонис Самарас с германския канцлер Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на финансовите министри от Еврогрупата. Самарас вече разговаря с Юнкер, срещата му с Ангела Меркел е насрочена за петък в Берлин, а в събота гръцкият министър-председател ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд.

Ключовият въпрос на тези срещи е дали кредиторите от "тройката" ( Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централнна банка) са готови да предложат на Гърция допълнителна помощ, което да компенсира евентуални неуспехи около спазването на условията на спасителния заем от общо 174 млрд. евро.

Официални длъжностни лица от ЕС са на мнение, че недостигът на финансиране за Гърция може да достигне и дори да надхвърли 20 млрд. евро. Стойността няма да е ясна преди да завърши мониторинга на "тройката", чиито експерти се очаква да се върнат в Атина в началото на септември.

Техните заключение ще определят дали Гърция ще получите следващия транш от спасителния заем, който е в размер на 31 млрд. евро. Без тези пари страната може да фалира и да бъде принудена да напусне Еврозоната. Андонис Самарас заяви, че страната му е решена да покаже на партньорите си, че е предприела реални действия и заслужава удължаване на срока за съкращаване на разходите с две години.

Гръцкият лидер се очаква да представи такъв план в заседание тази седмица. Ключов елемент ще бъде серия от финансови маневри, че Атина смята, че ще осигури достатъчно допълнителни пари за покриване на разходите от забавянето.

Ангела Меркел, чието правителство има по-твърда позиция към Атина, отново подчерта, че решенията ще се вземат едва след доклада на "тройката". "В петък ние няма да намерим решение на проблемите в петък. Ще изчакаме доклада на "тройката" преди да ги вземем", каза Меркел пред журналисти в столицата на Молдова Кишинев.

Коментари: 0