Лихвите по ипотеките падат до невиждано ниски нива

ГПР ще падне под 7% през 2013 г., прогнозира Тихомир Тошев

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Лихвите по ипотечните кредити ще достигнат най-ниските нива в историята през 2013 г. Това прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания "Кредит Център". "Очакваното понижение е между 0.25 и 0.5 процентни пункта до нива от 5.75-6.5% в края на 2013 г. През миналата година видяхме спад на годишния процент на разходите (ГПР) под 8%, а през тази се очаква ГПР да падне и под 7%, което ще е исторически най-ниската цена по ипотечните кредити", прогнозира Тошев. Наблюденията му показват, че в момента лихвите са равни на най-добрите от годините преди кризата.

"Изминалата 2012 г. беше трудна, а прогнозите ни за пазарът на ипотечни кредити се сбъднаха на 80%. Не се случи ръста от 3-5%, който прогнозирахме, защото случващото се в Европа уплаши хората. Оправда се обаче понижението на лихвите с 0.5-1 процентни пункта", коментира Тихомир Тошев. Консултантът припомни, че банките започнаха да изравняват лихвените нива между жилищните заеми в лева и евро, като се видяха и по-ниски нива за ипотеките в лева.

Наблюденията на Тихомир Тошев сочат, че през миналата година са набрали скорост заемите с фиксирана лихва. "Около 30% от изтеглените кредити за жилище са били с фиксирана, най-вече от младите семейства", разясни Тошев.

Пазарът на ипотечни кредити през миналата година се характеризираше с ръст на изтеглените ипотеки в лева, спад на лихвите и заеми с фиксирана лихва.

През 2013 г. се очаква раздвижване на кредитите, които се ползват за рефинансиране на стари задължения. Очаквания спад на лихвите ще даде допълнителен тласък на тези заеми, каза още Тихомир Тошев.

Подкрепи Economic.bg