Ликът на Джон Атанасов е върху пощенска карта

Отпечатването е по случай 110 години от рождението на българина

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ликът на "бащата на компютъра" Джон Атанасов вече е върху пощенска карта, пусната в употреба днес. Отпечатването е по случай 110 години от рождението на българина, прославил страната ни с изобретяването на прототипа на съвременния компютър.

"Българското маркоиздаване за втори път посвещава пощенско-филателно издание на създателя на прототипа на съвременния компютър", каза по време на церемонията зам.-министър Тодоров. Първото е отпечатано по повод 100 годишнината от рождението на учения. Днешната илюстрована карта се издава в колекционерски тираж от 693 броя. Художник на проекта е Карина Драголова.

В рамките на честването на годишнината от рождението на Джон Атанасов, в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" бе открит музеен кът, посветен на живота и делото на математика с български произход. Джон Атанасов-син връчи на заместник-министър Георги Тодоров предмети, които са принадлежали на изобретателя. Сред тях са сметалото на Джон Атанасов, както и семейни снимки. Те ще останат в музейната сбирка на изпълнителната агенция.

Подкрепи Economic.bg