Лондон иска да върне визите за българи и румънци

Вътрешният министър Тереза Мей иска ЕС да преразгледа основното правило в съюза - свободно и безвизово движение на хора

180 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Великобритания обмисля да наложи визов контрол за някои държави от Европейския съюз (ЕС). Това каза вътрешният министър на страната Тереза Мей в интервю за The Sunday Times. Според изданието България и Румъния ще бъдат част от безпрецедентната мярка, която поставя под въпрос основното право на държавите членки - свободно движение на хора, капитали и стоки.

Пред изданието Мей е споделила, че се притеснява от наплив на имигранти от двете държави, тъй като през следващата година пада забраната за работа в страната. Тя стига и по-далеч, като заявява, че ЕС трябва да преразгледа директивата, която позволява на 500 млн. души от държавите членки, да пътуват свободно в рамките на съюза.

Подобна мярка едва ли ще бъде приета от Брюксел, но Обединеното кралство вече показа, че все по-малко иска да се съобразява с решенията взимани от континентална Европа. Премиерът Дейвид Камерън заплаши, че ще наложи вето на бюджета на Европейския съюз, ако не отговаря на интересите на Великобритания.

В интервю за The Sunday Telegraph преди откриването днес в Бирмингам на годишната конференция на Консервативната партия той категорично се обяви срещу увеличаването на бюджета на общността. Камерън определи като "скандални" опитите да се увеличи централният бюджет на Евросъюза на преговорите за периода 2014- 2020 г.

„Колкото до многогодишното рамково финансово споразумение, смятам, че е неприемливо да се удържат големи финансови средства от данъкоплатците на европейските страни, за да подхранва един непрекъснато увеличаващ се централен бюджет", каза британският премиер. „Скандално е европейският бюджет да се увеличава, докато ние трябва да правим съкращения в националния си бюджет", добави той.

Камерън предлага 27-те членки на ЕС да помислят за два отделни бюджета - един за 17-те от еврозоната и втори - за десетте останали страни, сред които и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg