Lufthansa съкращава половината администрация

Ще бъдат уволнени 3000 от 6000 служители на компанията по света, останалите ще са с по-ниски заплати и увеличено работно време

6448 ~ 1 мин. четене

Германската авиокомпания Lufthansa планира масивни съкращения. Според данни на германският вестник Bild компанията планира да уволни половината от административния си персонал в отделите финанси, личен състав и резервации. Това означава, че ще бъдат съкратени 3000 от общо 6-те хиляди служители на дружеството по света. Само в централата във Франкфурт с работата си ще се разделят 1500 души.

Останалите служители ще бъдат извадени в новосъздадено дружество - Global Business Services, и преназначени на по-ниски заплати и увеличено работно време.

Говорител на компанията съобщи, че не са изключени съкращения, но не потвърди параметрите. Подробностите по обявената преди дни програма за икономии все още се уточнявали.

Плановете на ръководството са да замрази броя на самолетите, които в момента са 700, до 2014 г. Част от линиите ще бъдат спрени, а на някои от дългите полети ще бъде премахната първа класа.

Програмата предвижда още замразяване на броя на самолетите, които в момента са 700, до 2014 г. Част от линиите ще бъдат спрени, а на някои от дългите полети ще бъде премахната първа класа. Има планове и за намаляване на заплатите и осигуровките на служителите.

Чрез плана компанията възнамерява да увеличи оперативната си печалба с 1,5 млрд. евро. Миналата година Lufthansa приключи на загуба от 13 млн. евро.

Още при представянето на основните му параметри профсъюзите изразиха опасения, че може да има и съкращения. Новите подробности вероятно ще доведат до поредните стачки в компанията.Подкрепи Economic.bg