МФВ: Преговорите с Гърция напредват

Кредиторите на страната се срещнаха с финансовия министър Янис Стурнарас

Гърция и международните й кредитори постигнаха съгласие за необходимостта от засилване на политическите усилия за подкрепа на икономиката на страната. Представителите на т. нар. "тройка" кредитори - Европейски съюз (ЕС), Европейска централна банка (ЕЦБ) и Международен валутен фонд (МВФ), са провели днес среща с гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, пише Bloomberg. Преговорите ще определят дали Гърция ще продължи да получава от 240-те млрд. евро от спасителния пакет за страната.

"Разговорите за изпълнението на програмата бяха продуктивни и се наблюдава общо съгласие за необходимостта от засилване на политическите усилия, за да се постигнат целите", се казва в общо изявление на институциите от "тройката". Представители на кредиторите ще се върнат в Атина в началото на септември, за да продължат преговорите, се казва още в комюникето.

На 1 август премиерът на Гърция Андонис Самарас успя да постигне споразумение с другите две партии в коалицията в подкрепа на мерките за съкращаване на бюджетните разходи с 11,5 млрд. евро през 2013 и 2014 г. Това е едно от условията на кредиторите, за да продължат да дават пари на Гърция.

Коментари: 0