МОМН изплати 15 млн. лв за студентски евростипендии

Размерът на стипендиите остана 120 лв на месец

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Близо 15 млн. лв. са изплатени за евростипендии на студентите през зимния семестър на 2012/2013 г. 13.061 млн. лв от тях за стипендии за успех, а 1.043 млн. лв – за награди. Това е равносметката на Министерството на образованието след последната кампания по проекта „Европейски стипендии“, съобщават от ведомството.

Парите вече са преведени към всички близо 22 хил. студенти, класирани по успех, и към още почти 4 хил. бъдещи висшисти, които ще взимат специални стипендии. 816 младежи получават и двата вида грантове. Общият брой на подадените формуляри беше малко над 41 хил. 

За този семестър квотата на студентите, които имат право да получават финансова помощ заради високи академични резултати, беше почти удвоена. В предишния етап на проекта право на стипендии имаха около 10% от студентите в съответната специалност, но след промяна на проекта делът им се увеличи до 20%.

За наградите, които вече се наричат специални стипендии, квотата нарасна близо три пъти - от 10% на 30%, като промяната се дължи на увеличения бюджет. Размерът на стипендиите остана 120 лв на месец, или общо 600 лв за целия семестър. Наградите са еднократни и са в размер на 200 лв.

Изискванията остават непроменени - минимален успех 4.00, но статистиката от приключилата кампания показва, че конкуренцията в някои специалности е изключително оспорвана и успехът на одобрените стипендианти е 6.00. Очаква се кампанията за летния семестър да бъде обявена в средата на април. 

Подкрепи Economic.bg