МС одобри над 2 млрд. лв. за развитие на човешките ресурси

Кабинетът одобри 11 млн. лв. за спешна помощ, психиатрични клиники и други болници

МС одобри над 2 млрд. лв. за развитие на човешките ресурси

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Стилиян Гребеничарски

Министерски съвет одобри проекта на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за периода 2014-2020 г., съобщават от институцията. Общият бюджет по нея, включително националното съфинансиране, ще е 2,136 млрд. лв.

В тази сума влизат 108 млн. лв. от бюджета на Европейския съюз по Инициативата за младежка заетост. Към тях ще бъдат добавени близо 150 млн. лв. от Европейския социален фонд и така общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора ще е 258 млн. лв.

Фокусът е върху борбата с безработицата сред уязвимите групи на пазара на труда. Приоритет са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите, съобразно нуждите на бизнеса. Програмата цели намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Тя ще инвестира в модернизацията на публичните политики в сферата на пазара на труда, социалното подпомагане и здравеопазването.

От Министерски съвет изтъкват, че взетото решение е основа и за окончателното одобрение на Европейската комисия за програмата, която е и с най-голяма степен на готовност за стартиране през новия период.

Кабинетът гласува и за целево отпускане на 11 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването. Служебният здравен министър Мирослав Ненков съобщи, че 7 млн. лв. ще бъдат за закупуване на между 56 и 61 специализирани автомобили за спешна помощ, предназначени за цялата страна, пише БГНЕС. Близо 2 млн. са за ремонт на всички държавни психиатрични болници. Още толкова са заделени за изолация на Трета градска болница в София, закупуване на 2 броя изкуствени сърца за болница "Св. Екатерина", както и за ремонт на счупен ангиограф в същото лечебно заведение.

Министрите решиха да преразпределят и оперативния капацитет в някои ведомства. Закриват се тринадесет щата в създаденото през изминалата година Министерство на инвестиционното проектиране. За сметка на това с пет допълнителни щата се обезпечава функционирането на ОП „Наука и образование за интелигентен расте”, която ще стартира за първи път през новия програмен период. Министерството на Регионалното развитие получава шест нови щата, разпределени в три дирекции отговарящи за: проекта „Енергийно обновяване на българските домове“; за устройствените планове, инфраструктурните проекти и геозащитата; за програмиране на регионалното развитие. Два щата се отделят допълнително и за ДНСК, с цел подобряване на контрола върху устройството на териториите и строителството.

Създава се и длъжност заместник-изпълнителен директор в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с което се цели подобряване в организирането на дейностите по създаване и поддържане на кадастъра, на дейностите по геодезия, картография и геоинформационни технологии.

Коментари: 0