МВФ иска бързо създаване на банков съюз

На лекция пред студенти в Амстердам Кристин Лагард разкритикува плановете на американското правителство за намаляване на дълга и ги определи като "твърде резки"

96 ~ 2 мин. четене

За успеха на европейския банков съюз е необходимо всички държави членки на ЕС да постигнат бързо съгласие, заяви управителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард във вторник на лекция пред студенти в Амстердам.

„Необходимо е съгласието на всички участници“, коментира тя, запитана относно резервите на Германия по този въпрос. Създаването на банков съюз е един от ключовите проекти за подобряване на икономиките на страните от еврозоната. Той би помогнал да се елиминират много от проблемите, които в момента задържат потока от кредити, необходим за финансиране на икономическото възстановяване.

Лагард допълни, че половината от времето й е посветено на решаването на проблемите в Европа.  Тя разкритикува и плановете на американското правителство за намаляване на дълга и ги определи като "твърде резки". Тя допълни, че сегашните политики биха довели до свиване на икономиката на САЩ с 1,5 на сто.

На въпрос за реформите в Гърция и последвалата младежка безработица от над 60 на сто, Лагард защити позицията на МВФ в страната, но призна, че е икономическият спад там е много по-голям от очакваното. "Подценихме последиците ", каза тя.

Лекцията бе белязана от прояви на активисти, които на няколко пъти прекъснаха изказването на ръководителя на Международния валутен фонд.  Един от студентите, опитали да зададат въпрос, бе изтласкан от гардовете, но след намесата лично на Лагард успя да попита дали помоща на МВФ не води до още по-непропорционално разделение между богати и бедни.

Управителят на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че икономическите реформи работят по-добре в страни с по-малко неравенство в доходите, и че към всяка страна се подхожда строго индивидуално, но че се взимат всички нужни мерки това да не се случи.

Единтвеният въпрос, на който Лагард не отговори, бе дали обмисля участие на президентските избори във Франция през 2017 година. Коментарът й по тази тема бе: "Благодаря ви за отличния въпрос", с което намекна, че подобен сценарий е нъпълно възможен.

Подкрепи Economic.bg