МВФ с по-мрачна прогноза за глобалната икономика

Последните очаквания на фонда са за 3.1% икономически ръст

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст до 3.1% през 2013 г. Толкова беше и през 2012 г., но допреди три месеца фондът очакваше увеличението на световния брутен вътрешен продукт (БВП) да бъде поне 3.3%. Основните "виновници" за по-слабите прогнози са най-големите икономики - САЩ, Китай и ЕС, чието представяне през първата половина на годината е незадоволително.

Според анализаторите на МВФ икономиката на САЩ през тази година ще нарасне с едва 1.7%, докато прогнозата от април беше за 1.9%. За следващата година ръстът ще бъде 2.7% при 3% прогноза от април.

Фондът призова централните банки на развитите държави, в които инфлацията е ниска, да инжектират ликвидност в икономиките си, докато възстановяването не се стабилизира. От МВФ са на мнение, че нарастващите дългосрочни лихвени проценти засягат в най-голяма степен развиващите се пазари.

Анализаторите на фонда очакват икономиката на Китай да отчете 7.8% ръст през 2013 г., след като през април прогнозата беше за 8%. Рецесията в Еврозоната ще се задълбочи и през тази година икономиката на 17-те държави-членки ще се свие с 0.6%. Прогнозата от преди три месеца беше за свиване с 0.3%.

Добрата новина е за Япония. Икономиката на страната ще отчете ръст от 2%, което е повишение от 1.6%. По-добрите очаквания са свързани с монетарната политика на централната банка, която през тази година увеличи стимулите за икономиката.


Коментари: 0