Максимум 300 хил. лв. субсидии за зърнопроизводителите

Изключително тежко е състоянието на българското животновъдство, обяви земеделският министър Иван Станков

272 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков ще предложи на Брюксел да определи таван от 300 хил. лв., които всеки зърнопроизводител ще може а получава под формата на субсидии. Това каза самият той в ефира на БНР. "Това е благоприятно, защото действително някои фермери с огромни площи получаваха доста големи суми", смята служебният министър.

"Благоприятното е, че засега Брюксел сложи един таван от 150 до 300 хил. евро, който за България ще бъде решен допълнително. Смятам да предложа той да бъде някъде около 300 хил. лв. за България. Това ще свали от върха известни суми, които ще могат да бъдат насочени към по-слабите производства", коментира Иван Станков.

Земеделския министър заяви, че е заварил българския аграрен сектор в много тежко състояние, с много проблеми и неясноти. "Изключително тежко е състоянието на българското животновъдство. Катастрофално намаление на броя на животните,  ниска продуктивност и недостатъчно модернизирани ферми, което влияе върху качеството на продуктите", каза той.

Според него в растениевъдството нещата не стоят по-различно, с изключение на зърненото производство и донякъде в лозарството. "Тежка е картината в зеленчукопроизводството и овощарството", смята министърът.

Той обясни, че по време на срещата на министрите в Брюксел е представил приоритетите на министерството. "Успяхме да договорим важни неща за България като например обвързаното заплащане, което за момента е 12% с очакване да се увеличи с 3 процента. Схемата за единните плащания, която се удължава до 2020 година, малките предприятия, програмата за селските райони..", каза проф. Станков

Министърът на земеделието каза още, че тази година зърнената реколта ще бъде по-слаба от миналогодишната, но намалението няма да е драстично. "Очакваме добра реколта, но специалистите по места дават информация, че не е добро състоянието на есенните посеви, защото имаше проблеми със сеитбата и по-късно влошени метеорологични условия, така че очаквам да бъде по-слаба от миналата година, каза той.

Подкрепи Economic.bg