Масова окупация на университети

След като трети ден Ректоратът на Софийски университет е окупиран с искане за оставка, днес студенти от няколко други учебни заведения последваха примера и се присъединиха към протеста на колегите си

320 ~ 2 мин. четене
Тази сутрин студенти окупираха зали в редица висши учебни заведения в подкрепа на колегите си от Софийския университет. След като трети ден Ректоратът на Софийски университет е окупиран с искане за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, днес студенти от няколко други учебни заведения последваха примера и се присъединиха към протеста на колегите си.

Първо около 9:20 тази сутрин студенти окупираха зала 321 във Великотърновския университет.  „Аудитория 321 във Великотърновския университет е окупирана! Символиката в обратното броене не може да се избегне! 3-2-1!”, съобщиха от антиправителствения сайт Noresharski.com.

Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) пък бе окупирана около 12:00 часа. Студентите се присъединиха към протеста на колегите си от други висши учебни заведения.

В университета пристигна и Христо Мутафчиев, който изрази подкрепа за студентите още вчера. Председателят на Съюза на артистите в България обяви, че всичките му колеги ще подкрепят протестиращите студенти.

Студентите от Нов български университет (НБУ) също се присъединиха към протестите на колегите си от Софийски университет "Св. Климент Охридски", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и НАТФИЗ. Протестиращите от НБУ пуснаха декларация, която беше разпространена от Антиправителствената информационна служба (www.noresharski.com). В нея се казва, че протестиращите студентите от Нов български университет изцяло осъзнават "историческата ситуация, в която нашата Република се намира. Това несъмнено е разделен момент, в който стоейки безучастно или невзимайки позиция, рискуваме да обърнем гръб на собствения си народ, държава и бъдеще".

"Водени от разбирането, че най-големият потенциал на едно общество са младите хора (а ние, студентите, сме основно млади хора), ние няма как да останем равнодушни или безпристрастни към случващото се. Затова официално декларираме пълната си подкрепа и солидарност към нашите протестиращи колеги от СУ "Св. Климент Охридски". Декларацията настоява за незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски, незабавно разпускане на 42-то НС и насрочване на нови парламентарни избори, в най-кратък срок.

Малко след 13:30 антиправителственият информационен сайт NOresharski.com информира, че и Техническият университет в столицата е окупиран. Студентите от Пловдивския университет също окупираха учебното заведение малко преди 15:00 часа. Преди това пък стана ясно, че се подготвя кампания в подкрепа на колегите им от Софийския университет.

Студенти готвят окупация и на сградата на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Организацията протича в социалната мрежа "Фейсбук", като до този момент над 290 души са потвърдили участието си в блокадата на университета. Автор на събитието е "Студенти УНСС" "В знак на солидарност към другите университети, нека покажем, че и ние сме с тях. Оставка за правителството", се посочва в страницата на събитието. Очаква се окупацията на УНСС да започне на 29 октомври.
Подкрепи Economic.bg