Медуза робот ще помага на военните

Cyro тежи точно 77кг. и е с диаметър от 170 см

4331 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Изследователи от Virginia Tech College показаха най-новата си технологична разработка – роботизирана медуза. Технологията се очаква да се използва в необятните океани в търсене на военни заплахи и в помощ на еколозите, проучвайки околната среда.

Роботът, наречен Cyro, тежи точно 77кг. и е с диаметър от 170 см. Телесната му част е изградена от същия силикон, използван за създаване на маските на героите от холивудските филмови продукции. Cyro се придвижва с помощта на осем метални „пипала”, които имитират движението, което се наблюдава при истинските медузи. „Целта ни с този робот е да копираме естествените медузи”, отбелязва Алекзандър Вилануева, един от студентите, разработващи Cyro.

Изследователите са избрали именно медузата за прототип на новия робот, защото най-важното е да бъде използвана колкото се може по-малко енергия. Така роботът ще може остане в морето възможно най-дълго време без да губи мощност. Тъй като медузата може да плува лесно през океаните, без да е необходима много енергия, тя е идеалното създание, по което да се моделира енергоспестяващ робот.

Cyro е част от проект на стойност близо 5 млн. долара, финансиран от Центъра за военни разработки към Военноморския флот на САЩ. Изискванията към учените са да разработят роботизирани създания, които могат да изучават живота във океаните и промените в околната среда, а също така да извършват наблюдения от военно естество.

През 2012 г. Virginia Tech показа по-малка роботизирана медуза, наречена RoboJelly, която бе с големината на човешка длан. Изследователите обаче се насочиха към по-големия Cyro, за да може новата технология да прекарва няколко месеца в океаните, без да се налага презареждане на батериите.

Коментари: 0