Между 11 и 30 хил. бежанци у нас до края на годината

Маринов обясни, че само са последното денонощие 89 лица са пресекли границата

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

До края на годината броят на бежанците може да нарасне между 11 и 30 хил. души. Това заяви зам.-вътрешният министър Васил Маринов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той цитира анализ на „Фронтекс“ и по думите му страната ни няма условия да се справи с проблема. Маринов обясни, че България продължава да търси помощ от Европейския съюз (ЕС) и според него ще получим средства.

Зам.-вътрешният министър обясни, че на границата ни има 98-99 % успеваемост на спирането на лицата , опитали да я преминат. Той заяви, че бежанците в България към момента са 6503 души, като само за последното денонощие 89 лица са пресекли границата.

Маринов подчерта, че в участъка около Елхово няма видимост и бежанците са залавяни директно на граничната бразда. Поради тази причина се обсъжда разполагането на временни технически заграждения в района, които да ги пренасочат.

Относно средствата за издръжка на бежанци, Васил Маринов уточни, че все още няма получени пари. Той допълни, че парите за издръжка на един бежанец трябва да дойде като сума от разходите на всички обвързани с проблема институции. До момента са били хоспитализирани 104 души, за което са платени 105.6 хил. лв.

За бавенето на статута на бежанците, зам.-вътрешният министър каза, че МВР вече предоставя оперативни работници, които да водят интервюта, за да се увеличи капацитетът на с нарастването на бежанската вълна.

Подкрепи Economic.bg