Microsoft готви промени по проваления Windows 8

Ръководителят на маркетинга и финансов директор на направлението Windows, Тими Релер, призна, че потребителите имат реални затруднения с новата ОС

72 ~ 2 мин. четене

Microsoft преработва своята нова операционна система Windows 8 в ключовите й аспекти, като дори ще бъде пусната актуализирана версия с кодово име Blue по-късно тази година, заяви за Financial Times ръководителят на маркетинга и финансов директор на направлението Windows, Тими Релер. "Признаваме, че потребителите имат реални затруднения при прехода към Windows 8", заяви пред изданието Релер.

Според Financial Times това е почти безпрецедентен провал на нов продукт на голяма американска компания. Изданието го сравнява с претърпяното от Coca-Cola преди 30 години фиаско с New Coke, изтеглена от търговската мрежа за по-малко от три месеца.

FT отбелязва, че отговорността за провала носи лично самият президент на Microsoft Стив Балмър, който миналата година заложи върху актуализиран интерфейс на Windows 8, който да се да се конкурира с Apple.

Windows 8 е амбициозен опит да се създаде операционна система, еднакво подходяща както за намиращите се в застой персонални компютри, така и за изживяващите бум таблети. Въпреки това, опитът не успя: новият интерфейс не хареса нито на потребителите, нито на експертите.

Въпреки това темпът на продажбите съответства на този за предходните версии на системата. През първата година след пускането на Windows 7 бяха продадени 240 млн. лиценза.  Към януари 2013 г., тоест четири месеца след старта на Windows 8, са били продадени 60 млн. копия на системата. Повечето от тях са доставени с нови компютри, сочи статистиката.

Още преди излизането на новата операционна система изпълнителният директор на Apple Тим Кук сравни новата ОС с хибрид между тостер и хладилник - продуктът е технически възможен, но неудобен за ползване.

Подкрепи Economic.bg