Най-влиятелният руски вицепремиер подаде оставка

Владимир Сурков определя себе си като "политически убеден в Русия"

120 ~ 1 мин. четене

Най-влиятелният руски вицепремиер в кабинета на Дмитрий Медведев – Владислав Сурков, е подал оставка, предаде AFP. Той бе определян като стратег с голямо влияние, който проектира политиката на строг контрол в Русия. В съобщение на Кремъл се посочва, че вицепремиерът се оттегля от поста по собствено желание.

Сурков определя себе си като "политически убеден в Русия". Той заяви това в интервю за "Ведомости", публикувано на 23 октомври 2012 г. Според официални данни, доходите му за 2010 г. възлизат на 4.59 млн. рубли, а тези на съпругата му – на 85.16 млн. рубли. Семейството притежава четири парцела с обща площ от 2.6 хка, три къщи, апартамент и кола.

Доходите на бившия вицепремиер за 2011 г. бяха оценени на 5.01 млн. рубли, а тези на жена му отбелязаха ръст до 125.2 млн. рубли съпрузи.

Дейностите на Сурков като заместник-ръководител на президентската администрация на Руската федерация бяха под постоянни критики от страна на руските правозащитници и опозиционни политици, които нееднократно искаха оставката му. Според тях Сурков се е изявявал като координатор на незаконни дейности, изборни измами, унищожаване на политическата конкуренция, кампания срещу неправителствените организации, както и създаването на "групи от млади щурмоваци" като движение "Наши".

В началото на 2010 г. aмериканският конгресмен Илейна Рос-Лехтинен нарече Сурков "един от главните идеолози на ограниченията на свободата на словото в Русия, руски преследване на журналисти и членове на опозиционни политически партии".

Подкрепи Economic.bg