Microsoft разработи асансьор, който чете мисли

Той ще изчислява вероятността човек да се качи в него

268 ~ 1 мин. четене

Умни телефони, часовници и роботи, защо не и умни асансьори? Това е въпросът, задаван от Microsoft, на който вече компанията е намерила отговор. Инженери от техно гиганта са създали асансьор, който ще изчислява вероятността човек да се качи в него, пише Gizmodo.

Това ще става с помощта на камера, прикачена на тавана в помещението, където се намира асансьорът. Тя ще наблюдава хората, които се качват в него и тези, които го подминават на път за близката сладкарница.

Данните ще бъдат инсталирани в система с изкуствен интелект, която ще идентифицира поведението на минувачите, които се качват в асансьора и тези, които го подминават. Така вратите на асансьора ще се отварят автоматично, когато разпознаят, че се приближават хора, които го използват.

"Нещо толкова старомодно като асансьора би могло да има наистина симпатично поведение, казвайки "Идвате ли?" при движението на вратите си", заяви ръководителят на проекта Ери Хорвиц.

Умният асансьор може да определи със 100 процента точност кой ще го използва. Такова съоръжение няма да се появи скоро в реалния свят, но Хорвиц посочва, че лабораторията му е получила заявки с интерес към разработката от любопитни производители. Асансьорът е една от типичните за Хорвиц идеи, показващи визията му, че в един по-добър свят човешката интелигентност ще стане част от машините, които използваме.

Коментари: 0