Минималната заплата може да бъде увеличена до 400 лева

Справянето със сивата икономика не може да стои само на плещите на държавата, смята социалният министър

Йордан Христосков:

Минималната заплата може да бъде увеличена до 400 лева
160 ~ 1 мин. четене

Минималната работна заплата може съвсем спокойно да бъде увеличена до 400 лева, заяви в ефира на bTV служебният министър на министър на труда и социалната политика. Йордан Христосков обаче поясни, че това може да се случи при разбирателство и конкретни и ясни мерки.

"Евентуално можем да говорим за увеличаване на осигуровките във фонд „Пенсии" и фонд „Работна заплата" в размер на 1-2 процента", каза социалният министър.

"Аз не съм заплашвал, а помолих синдикатите и работодателите да постигнат компромис и споразумение за това колко може да бъдат увеличени минималните осигурителни прагове през 2015 година, за да не се налага административно социалният министър да определи какво да бъде това увеличение. Още повече такива действия може да се осъществят с помощта на едно редовно Народно събрание", обясни Христосков.

По отношение на сивия сектор в икономиката той заяви, че справянето с този проблем не може да стои само на плещите на държавата, а за това трябва да помогнат работодателите и работодателските организации, а не те да подтикват своите членове да нарушават закона и трудовия кодекс.

Христосков коментира, че увеличението на пенсионната възраст не трябва да става с 1 година, както е предлагал един бивш социален министър, а това трябва да се направи на база статистическите данни от последните няколко години за увеличаването на продължителността на живота при мъжете и жените.

Коментари: 0