Облекчение за еврото преди данните за инфлацията в еврозоната

Златото расте благодарение на отстъплението на долара и подновеното геополитическо напрежение

Облекчение за еврото преди данните за инфлацията в еврозоната
3620 ~ 3 мин. четене

Еврото удържа днес минималните печалби, след като прекъсна три поредни сесии на загуби при намалелите опасения за незабавни облекчения на Европейската централна банка. Според източници пожелали анонимност, ЕЦБ няма намерение да предприеме нови действия през следващата седмица освен ако данните за инфлацията в петък не покажат, че еврозоната се е приближила опасно близко до дефлация.

При това положение инвеститорите намалиха залозите срещу единната валута, която днес е вече на 1.3213 след едногодишното дъно на 1.3152. Евро/йена е на 137.10 след вчерашното двуседмично дъно на 136.75. Кросът евро/франк е на 1.2069 след двегодишното дъно на 1.2060. Инвеститорите обаче могат да заемат и нови къси позиции срещу еврото заради ескалиращата търговска война с Русия и при една промяна на политиката на Федералния резерв.

Друга валута, която се отличи е канадския долар, който скочи рязко при новината за корпоративно сливане и спекулациите, че предстоящите данни за икономическия растеж може би ще излязат по-силни от очакваното. Валутата свали южния си съсед до 1.0829, а днес е на 1.0844.

Австралийският долар също се представи доста добре и скочи до триседмичен връх от 0.9352 преди данните за капиталовите разходи, които могат да определят следващата посока на движенията. Ключовата фигура, която има значение са намеренията за разходи през финансовата 2014/2015. Предишната оценка беше за 137.1 милиарда австралийски долара. Всичко по-слабо от очакванията през предишното тримесечие ще се приеме за слабост, докато цифра близка до 150 милиарда австралийски долара би била окуражаваща.

Пазарите като цяло са се настроили към тесни рейнджове на търговия преди излизането на данните за инфлацията в еврозоната в петък. Прогнозите сочат намаление на годишните стойности до 0.3% спрямо 0.4% през август. Предварителните данни за инфлацията в Германия, които ще бъдат публикувани в четвъртък, ще бъдат внимателно следени като ориентир за стойностите в цялата еврозона. Обновени данни за БВП в САЩ през второто тримесечие също заслужават внимание, въпреки че те най-вероятно ще потвърдят, че икономиката рязко е нараснала спрямо първото тримесечие.

Златото расте благодарение на отстъплението на долара и подновеното геополитическо напрежение

Златото нараства за трети пореден ден, докато еврото се стабилизира срещу долара, а напрежението между Украйна и Русия увеличи привлекателността на метала като предлагащ сигурност. Спот цената днес се покачи с един долар и половина и вече е на 1284 долара за тройунция и продължава да се отдалечава от двумесечното дъно на 1273 долара от 21 август.

Украйна обвини Русия в стартиране на нова военна инвазия по източната граница. Така надеждите от вторник при срещата на двамата президенти за поврат на пет месечната криза изчезнаха.

Междувременно стана ясно, че ЕЦБ най-вероятно няма да предприеме нови действия следващата седмица освен ако данните за инфлацията в петък не покажат, че еврозоната се е приближила значително до дефлация.

САЩ от своя страна увеличава усилията си да изгради международна кампания срещу джихадистите начело на Ислямската държава в Ирак и Сирия. Целта е да се привлекат партньори за потенциални съвместни военни действия.

Азиатските индекси растат след поредното силно представяне на Уолстрийт, където се търгуваше близо до рекордните стойности. На валутните пазари еврото се съвзе след едногодишното дъно срещу долара.

Фючърсите на суровия петрол останаха без промяна след волатилна търговия в сряда, която се разви след доклад показал спад на търсенето на бензин в САЩ и нарастване на запасите в Кушинг, Оклахома.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0