Миньори излязоха на протест срещу екоорганизации

Делян Добрев ги увери, че МИЕТ стои зад минната индустрия и правителството няма да се подаде на рекет от еколози

Около 1500 души се включиха в митинг-шествието за запазване на работните места в рудодобива, организирано от двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Акцията бе провокирана от екоорганизации, които твърдят, че предприятията от добивната индустрия замърсяват околната среда и увреждат здравето на хората.

Шествието тръгна от площад "Александър Невски" и завърши пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Протестиращите поискаха от икономическото ведомство да направи проверка, с която да се докаже, че условията на работа на миньорите са според европейските стандарти. Настояването им е в отговор на нападките от екоорганизации, че минното производство замърсява околната среда, а миньорите и металурзите работят при неблагоприятни условия на труд.

Ръководствата на федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа" внесоха в МИЕТ декларация до всички представители на държавната власт, в която настояват за незабавни проверки на разпространяващите се твърдения за нарушения в бранша.

„Последните два-три месеца ескалира психоза, която се опитва да докаже неверни неща”, каза той. По думите му в последно време се разпространяват внушения, че металургията и тежката индустрия нямала бъдеще и тя замърсявала толкова много, че по-добре да я жертваме в полза на природата. Димитров посочи, че протестиращите са пред тази сграда, защото Министерството на икономиката, енергетиката и туризма дава концесиите. Той коментира, че зад протестите срещу миньорите стоят организации на фирми, които имат интерес при разпределение на концесиите.

Министър Делян Добрев слезе при протестиращите, за да ги увери, че миньорите няма да загубят своите работни места. "В тази държава има законодателство, норми, и правила, и тези големи предприятия непрекъснато са проверявани", каза министърът. Според него няма никакви доказателства за вчерашните твърдения на еколози. "Ние, като министерство на икономиката, което отговаря за минната индустрия, ще продължаваме да подкрепяме нейното развитие", каза още министърът.

Коментари: 0