Министър Христо Иванов събира НПО-тата за съдебна реформа

Необходима е дискусия за системата на съдебната власт, казва шефът на правосъдното ведомство

Министър Христо Иванов събира НПО-тата за съдебна реформа
592 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В сегашния модел на управление, в рамките на съдебната система, съд и прокуратура имат единен управленски модел, започвайки от интегрирания Съдебен съвет до единната уредба на административните ръководители надолу. Това каза вицепремиерът по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието в служебния кабинет „Близнашки“ Христо Иванов в предаването „Преди всички“ на БНР.

„Имате прокуратурата, която е една вертикална по логиката си институция, имате съда, която е една хоризонтална по логиката си институция. Тоест реално съдиите нямат шефове. Те имат председатели, които би трябвало да избират с максимално участие на колегията в съответния съд, защото председателят на съд просто трябва да обслужва административно работата на съдебните състави. Докато в прокуратурата е необходимо на всяко едно ниво да има един човек, който ръководи работата на прокурорския екип, за да можем да стигаме до резултати. Съдът е реактивна институция. Той чака да бъде сезиран, прокуратурата е проактивна институция, тя трябва да бъде активна. Не може да ги обединим в един управленски модел“, допълни вицепремиерът Христо Иванов.
„Необходимо е всяка от тези институции постепенно да се диференцира нейният модел на управление в рамките на съдебната власт, за да могат да функционират максимално ориентирани спрямо процесуалните функции, които имат, но това е моето мнение“, поясни Христо Иванов.

„Утре се надявам да имам среща с всички неправителствени организации, които са, както били в Гражданския съвет към министъра на правосъдието, така и в Гражданския съвет към ВСС. Тоест максимално се надявам на формат, в който всички, които имат някакво отношение – професионални организации, организации, които дават някакво експертно участие в работата на съдебната система да се съберем и да започнем една дискусия. Аз, разбира се, имам своята гледна точка, тъй като основната причина, поради която ми беше гласувано това доверие от президента беше именно това, че съм застъпвал някакви позиции, имам някакво отношение към съдебната реформа“, подчерта министър Христо ИвановПодкрепи Economic.bg